Събития


Президентът Росен Плевнелиев ще открие Роженския събор
17/07/2015 - 17/07/2015
На 17 юли, петък президентът Росен Плевнелиев ще открие Роженския събор, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Събитието се организира от община Смолян и сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето”.
Традиционният Роженски събор се възстановява след деветгодишно прекъсване и ще се проведе под патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев.
Празникът ще започне с музиката на Валя Балканска, Петър Янев, 400 каба гайди и кукери. На територията на събора ще звучи само българска фолклорна музика, чалга няма да се допуска, категорични са организаторите. Ще бъде изключвано електричеството на заведения, които си позволят да озвучават с музика, различна от традиционния български фолклор.
Програмата предвижда и „Надиграване в Рожен“, което ще се състои от 16.00 часа в трите съборни дни. Танцовата надпревара в неравноделни ритми е в 7 кръга, всеки с продължителност по 5 минути. Надиграването ще е с родопски, македонски, северняшки, добруджански, тракийски и шопски хора, а за финал – с ръченици.
Алея на занаятите ще представя на Рожен традиционни производства като грънчарство, ножарство, медникарство, тъкачество, дърворезба и други. Над 60 занаятчии ще разгърнат щандове, показвайки и на живо технологии на изработка.
Около 300 животни от 30 породи ще се покажат в животновъдните изложения на събора. Предвижда се демонстрация за сравнение на технологии за производство на сирене отпреди 500 г. и по съвременни рецепти в мобилни мандри.Търсене