Събития


СЪБОРА НА ОВЦЕВЪДИТЕ ПОКАЗА КОЛКО Е ЗЛЕ БЪЛГАРСКОТО ОВЦЕВЪДСТВО
08/05/2015 - 10/05/2015
На 8,9 и 10 май 2015 година във Велико Търново се проведе овцевъден събор с участието на осем страни.Организатор на събора е Симеон Караколев ,който е председател на най-голямата развъдна организация –Синтетична популация млечни овце.В половин хале бяха изложени 200-300 овчици ,кочове и агнета основно вносни породи и с по 5-6 до 10 броя участваха – Синтетична популация българска млечна,Черноглава плевенска , Медно- червена шуменска , двете Маришки породи,Дъбенска,Каракачанска ,Брезнишка, Старозагорска и някоя, и друга автохтонна и аборигенна порода . Козите бяха представени символично ,имаше и няколко говеда ,коне тежковози , както , и Българско овчарско куче.

Цялата животновъдна експозиция се разглеждаше за 15-20 минути и заемаше 1/10 част от всичко останало. Продуктите от овче, биволско и козе мляко бяха в бутикови опаковки , колкото е суровината на техните производители, защото беше демонстрирана подвижна мандра и подвижна хладилна витрина , като че ли това е гвоздея и решението на проблемите . На 10 пъти по- голяма площ бяха предлагани храни ,напитки , битови изделия , произведения на народните занаяти ,трактори ,сечива , хранителни добавки , фуражи, звънци,ножове и всичко , което трябва да има един селянин в къщи.

Гостите от Румъния бяха докарали 30-40 овце и кози , и в голям навес предлагаха чеверме и различни видове сирена . Сиренето беше разположено върху четири маси в големи физически единици – имаше буци по 2-3 килограма , което показва , че тези хора имат доста суровина за производството на сирената . Добре ,че нашите „бутикови „ изрезки не бяха в близост , защото щяхме за сме жалки пред гостите .

Румъния има 12 млн.овце и 3 млн. кози и може да си позволи такова производство , а ние с тези 800 хил. овчици къде сме тръгнали ?

Овце и животни нямаше толкова , но пък имаше две сцени на които постоянно се пееха български народни песни от всички краища . Тези хора пееха , защото това могат , но ако малко бяха опитали от битието на тези овцевъди надали щеще да им е до песни – ниската изкупна цена на млякото и агнетата , ако бяха наказани от чиновници за бройки животни и несъотвествие на мери и пасища . До всяка клетка на определената порода стоеше собственика , който вместо да е весел , че представя животните си беше тъжен и унил . Всеки минава гледа, пита нещо и затова се спрях , и аз при стари и нова познати заговорих ги по проблеми които мисля , че са важни и трябва да се поставят и решаТърсене