Събития


Събор на народното творчество и животновъдство
19/07/2015 - 19/07/2015
Сдружение „Рожен - Наследство в бъдещето“ е амбицирано да възстанови и даде ново начало на емблематичния Роженски събор. В партньрство с Община Смолян и СНЦ “Национален събор на овцевъдите в България“ от 17 до 19 юли 2015 г. сдружението организира Събор на народното творчество и животновъдство „РОЖЕН“ 2015. Събитието ще е фокусирано равностойно върху стопанския и етнокултурен аспект, отстоявайки автентичността на родопския бит и фолклор. Ще се акцентира върху съзвучието на традиция и съвремие, история и настояще, наследство и перспективи в животновъдството, което е традиционен поминък и е в основата на народната култура, фолклора, занаятите и съответните дялове от българската икономика.
В рамките на Събора ще се проведе Фолклорен конкурс „Рожен“ за автентичен фолклор и етнокултура. Освен традиционните надпявания, надсвирвания и надигравания ще има и: Конкурс за словесен фолклор (приказки, легенди, сказания, балади, народна поезия, пословици, поговорки); Конкурс за геги и хурки, колекция чанове и хлопки, гайдарски и овчарски торби, ямурлуци; Конкурс за обредни хлябове и местни обичайни печива и ястия; Конкурс за детска рисунка; Етнографски и музейни експозиции; Изложение и аукциони на животни ( овце, кози, коне, кучета,говеда и биволи); Изложение на млечни, месни и био продукти от цялата страна; Занаятчийско изложение. В програмата са включени различни състезания и атракции: Конни атракции,състезания по ръчно доене, състезание по стрижба.
През трите дни на събора ще има дегустации на млечни и месни продукти, кулинарни атракции и демонстрации с участието на Ути Бъчваров и други майстори готвачи, народни борби и нестинарски игри.
Очакваната посещаемост за трите дни на събитието е за 300 000 души.
ПРОГРАМА
Петък - 17 юли 2015

10:30 Откриване на Събора
11:30 Откриване на Национален фолклорен конкурс „Рожен“
12:00 Откриване на музейна експозиция „Скотовъдството по нашите земи” , изложба „Съборът на Рожен – история, песни, звезди“ и етнографски сбирки от региона
12:30 Откриване на животновъдно изложение на овце, кози, говеда, биволи и др.
13:00 „В търсене на изгубения вкус“ - кулинарно шоу с Ути Бъчваров „Театър на трохите” с мрежа „Хлебни къщи”
13:30 Прабългарска школа „Багатур” – характерни бойни похвати и оръжия на старите българи
14:30 Състезание по ръчна стрижба на овце
15:30 Състезание по доене
16:00 Състезание по обезкостяване
16:00-17:30 Изложение на овчарски кучета
19:00- 23:00 Гала спектакъл „Роженски зТърсене