Събития


Обяд с фермерски храни от Балкана
06/07/2015 - 06/07/2015
На специално кулинарно събитие в Министерството на земеделието и храните на 6 юли 2015 фермери от защитени зони в Западен и Централен Балкан ще представят продукцията си: сирене, мляко, айрян, мед, сладка и др. Храните са произведени от малки местни ферми и бизнеси, подпомогнати по четиригодишния българско-швейцарски проект "За Балкана и хората", който с работата си показва нагледно, че опазваната природа носи приходи на местните хора. Заедно с Ути Бъчваров фермерите ще подготвят обед с продукти от Балкана за близо 300 служители на Министерството и на агенциите към него.
Събитието ще бъде открито в 12:30 часа, понеделник (6 юли).
Производители от млечните ферми в с. Васил Левски (Карловско), Вършец, с. Нефела (Врачанско) и с. Бов (Свогенско) ще донесат овче, биволско и краве сирене, овче, биволско и краве кисело мляко, пастьоризирано краве мляко и айрян. Всички те са регистрирани по Наредба 26 на МЗХ за директните продажби. Продуктите си те ще представят на мобилни хладилни витрини, от които вече продават на фермерския пазар в кв. Борово, София. На трапезата ще има мед от с. Меляне и сладка от горски плодове от с. Превала в Западна Стара планина, както и биологичен мед от два пчелина в Централна Стара планина - на семействата Попови и Начеви от Калофер, първите регистрирани от екипа на "За Балкана и хората".
Първото издание на „Обяд с вкусни продукти от Балкана" се състоя в МЗХ на 1 юли 2014, последвано месец по-късно от кулинарно събитие в резиденцията на швейцарския посланик в София. И тази година фермерите от Балкана ще представят продукцията си на приема на Швейцарското посолство за националния празник на страната. Предстои фермерите да донесат продукция и на Събора в Рожен (17-19 юли) и на Екофеста „Зелените идеи в действие" на Узана, Габровско (24- 26 юли).Търсене