Събития


Първата инвестиция у нас на Катар е в земеделие
16/06/2015 - 16/06/2015
Първата инвестиция в България, която направи Катар вече е факт. В края на май регистрираната в България "Катар мениджмънт ейджънси" е купила промишлени и земеделски имоти на стойност над 4.85 млн. лева в област Варна, пише "Капитал daily".

Компанията купувач e собственост на Мохамед ал Тани, който носи фамилията на емира на Катар.

Qatar Management Agency е регистрирано през 2008 г. и развива дейности в различни сфери - от IT и бизнес консултиране до услуги в сферата на търговията с бързооборотни стоки. В началото на миналата година дружеството открива клон в България, регистриран от Мохамед ал Тани.

Още през 2010 г. Катар обяви, че проявява интерес към българското агнешко месо, като две години по-късно гарантира и сериозността на намеренията си с депозит от 50 млн. долара в Българската банка за развитие. Докато българската администрация предложи вариант за износ, срокът на депозита изтече и парите се върнаха в Катар.

В същото време две фирми - българска и катарска, решиха да започнат свой проект. В края на 2013 г. е създадено съвместното дружество "България - Катар селскостопанска компания", в което си партнират "Катар мениджмънт ейджънси" и смолянската "Тексима трейдинг". Само за половин година от създаването й - до средата на 2014 г., българо-катарският холдинг е направил износ на 10 хиляди агнета.Търсене