Събития


Откриха нов фермерски пазар в София с екологични храни
14/06/2015 - 14/06/2015
Повече за:
биоземеделие
Дружество за защита на птиците
земеделие
фермерски пазар в София
Вторият за столицата фермерски пазар беше открит вчера в кв. "Борово". Всяка събота производители на продукти, сертифицирани по Наредбата за директни продажби, ще излагат собствените си стоки на Общинския пазар на бул. "Тодор Каблешков" и ул. "Ген. Стефан Тошев" (на последната спирка на тролей № 9).

Първият пазар на производители, които излагат екологично чисти храни, произведени по неконвенционален начин, е на пазара на "Римската стена" в кв. "Лозенец".

Обособяването на специализиран фермерски пазар се реализира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проект "За Балкана и хората" и с подкрепата на Столична община.

Идеята е пространството да приюти производители на качествени продукти на селски стопани, произведени по традиционни местни технологии и рецепти.

Храните ще се предлагат от самите производители. Организаторите селектират фермерите, като изискват от тях регистрация по Наредбата за директни продажби на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

За доброто съхранение на продуктите са осигурени 8 мобилни хладилни витрини, в които се излага и съхранява продукцията. Посетителите на фермерския пазар ще имат възможност да дегустират храните и да разговарят със самите производители.

Вчера асортиментът на фермерския пазар включваше млечни продукти – овче, краве, козе и биволско сирене, кашкавал и кисело мляко, яйца, мед, сладка и др. В бъдеще се очаква да се включат и производители на месо и месни продукти, риба, зеленчуци и др.

Целта на откриването на специализирания фермерски пазар е да подпомогне малки планински ферми от Централен и Западен Балкан, като им осигури достъп до крайните потребители и скъси веригата на доставки. Така за малките стопани ще има по-голям финансов стимул да развиват екстензивно животновъдство.

В същото време потребителите получават достъп до чисти домашно произведени продукти с ясен произход и сертификат, гарантиращ спазването на санитарно-хигиенните и ветеринарни изисквания.

Добавената стойност от фермерските храни е в опазването на природата, тъй като планинските фермери, които отглеждат животните си със свободна паша, поддържат пасища и ливади с висока природна стойност. Те са част от защитената природна мрежа "Натура 2000" и така подпомагат оцеляването на редки видове като царския орел и лалугера, отбелязват от Дружеството за защита на птиците.

Четиригодишният българо-швейТърсене