Събития


Честват се 110 години от откриването на млечната бактерия лактусбацилус булгарикус
26/06/2015 - 27/06/2015
В София и Трън официално ще бъде отбелязана 110-та годишнина от откритието на българската млечно-кисела бактерия, лабораторно доказана от доктор Стамен Григоров, съобщиха от асоциацията на млекопреработвателите. В началото на миналия век ученият установява, че уникалните качества на българското кисело мляко се дължат на бактерията lactobacillus bulgaricus. С това откритие д-р Григоров добива световна известност (Lactobacillus bulgaricus Grigoroff), а с патентоването на бактерията България разпространява продукта по всички континенти.
Годишнината ще бъде отбелязана с конференция, която ще се проведе на 26 юни в столичния хотел Гранд хотел София.
Официалният празник е насрочен на следващия ден в Трън. Стамен Григоров е родом от тръското село Студен извор, където днес има и музей на киселото мляко.
По време на празника ще има номинации на животновъди, които участват в различни конкурси, ще се дегустира домашно приготвени млечни продукти. Ще има богата фолклорна програма. Традиционно празникът завършва с посещение на Музея на млякото в село Студен извор.




Търсене