Събития


Великденски фермерски пазар в столицата
04/04/2015 - 09/04/2015
Всичко за празничната трапеза на едно място предлага първият фермерски пазар в София. Той ще се проведе от 4 до 9 април на пазара „Иван Вазов”. Сред официалните гости на откриването бяха министърът на земеделието и храните Десислава Танева и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.
По време на откриването, министър Танева заяви, че основната идея на фермерския пазар е до българския потребител да достигне традиционна храна, която е с доказан произход и много високо качество. По думите ѝ Министерство на земеделието и храните изцяло подкрепя Столична община и нейното дружество „Общински пазари”, в проектите, които са в процедури по откриване на нови места, които ще станат постоянни фермерски пазари, с пряк достъп на фермерите и биопроизводителите. Интересът към тази инициатива е изключително голям, което свидетелства за високото качество на продаваните продукти и активното отношение на институциите към този начин на подкрепа към малките производители. Според министър Танева има нужда от спешни промени в Закона за храните, които да подкрепят българското производство, но след щателен анализ на вече съществуващото хранително законодателство. Това може да доведе до дерогация на определени норми от европейското законодателство в полза на българския потребител. Министър Танева допълни, че вече са предприети действия за обезщетяване на производителите, които имат пропаднали площи след обилните валежи и снеготопенето в страната, но призова фермерите да повишат своята застрахователна култура и да застраховат активно своите производствени площи.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова, посочи, че се изготвя проект за постоянен фермерски пазар в „Борово”. Фандъкова поздрави министъра на земеделието и храните за подкрепата към българското производство и биопроизводство. Според нея интересът в тази област трябва да се възпитава в най-ранна детска възраст и за това е предвидено изграждането на специална детска площадка на пазара „Иван Вазов”.Търсене