Събития


Ще се проведе IV-то издание на пролетния празник на земеделието и животновъдството
04/04/2015 - 04/04/2015
На 4-и април, Лазаровден, в Кресна ще се проведе IV-то издание на пролетния празник на земеделието и животновъдството. Събитието се организира от Съюза на фермерите в Струма с партньорство на Асоциацията за автохтонни породи кози в България, Българско дружество за опазване на биологичното разнообразие „Семпервива“, Развъдната асоциация за местни породи овце и Международната асоциация каракачанско куче, съобщиха от фермерския съюз. Това е празник на българските изконни традиции, оригиналните български породи и сортове, традиционните продукти и кулинарна култура. Свързан е с настъпването на пролетта и началото на активната земеделска дейност.
Проявата вече се утвърди като най-мащабното агроеко изложение в Югозападна България, на което хората от околността изразяват своя дълбок поклон пред величието на българската природа..
Съществува пряка връзка между старите автохтонни породи и сортове и кулинарните традиции на всяка страна, отделен район и културно етническа група.
Загубата на дори един такъв сорт или порода, оцелели от миналото, автоматично означава и загуба на кулинарен продукт, загуба на поминък, занаят и начин на живот на определена група хора. Често, следствие на това се „раждат” продукти имитиращи оригинала, но нямащи нищо общо като качество.
В днешно време пазарът е залят от такива фалшификати, които в повечето случаи дори са вредни за нашия организъм, коментират хора от бранша.
Другата страна на проблема е загубата на културна идентичност и родова памет.
Всяка себеуважаваща се нация полага усилия да съхрани културната си идентичност на фона на глобализацията. Пролетният празник на земеделието и животновъдството в Кресна е сериозна стъпка в тези усилия!
По време на празника гостите ще видят уникални стари български породи.
Калоферските дългокосмести кози ще покажат изключителната си дълга козина, Българските витороги дългокосмести кози ще демонстрират уникалните си спираловидни рога. Ще бъдат представени древните Каракачански овце, кучета и коне - спътници на последните пастири номади обитавали Балканския полуостров. Ще опитате традиционни български вкуснотии на фона на автентична българска народна музика.
Партньори по организацията на проявата са национални развъдни организации за редки породи, природозащитни организации, действащи сдружения на производители на натурални храни. Инициативата се осъществява с подкрепата на Община Кресна.
По време на празника ще се проведат четвъртата поред национална изложба на старите български(автохтонниТърсене