Събития


Новоучредената Асоциация за опазване и развъждане на редки породи домашни животни организира първо изложение на редки породи овце, кози и кучета
23/12/2012 - 23/12/2012
Новоучредената Асоциация за опазване и развъждане на редки породи домашни животни организира първо изложение на редки породи овце, кози и кучета от региона на югозападна България.
Изложението ще се проведе на 23.12.2012 г. (неделя) от 10 часа в село Крупник, община Симитли, съобщи за Фермер.БГ зам.-председателят на Асоциацията Бончо Еленков.
Ще бъдат показани каракачански овце, обикновени черноглави овце, характерни за региона, пръчове и кози местна дългокосместа порода. Участие ще вземат животновъди от общините Кресна, Разлог и Симитли.
Освен представянето на животни, по време на изложението ще има и културна съпътстваща програма от народни изпълнители и кукерски игри, които са характерни за региона през този сезон.
Бончо Еленков, който отглежда над 160 животни - обикновена черноглава овца, кози, пръчове и кучета, посочва, че интересът от страна на младите хора към животновъдството в региона е сериозен, като се отглеждат стада от по 150 – 200 животни. Самият той се занимава с животновъдство още от годините преди прехода, като го е наследил от баща си. Сега синовете му и техните семейства продължават да отглеждат животни, като това е основният им поминък.
Асоциацията за опазване и развъждане на редки породи домашни животни е учредена преди два месеца. В нея членуват около 60 животновъди – предимно млади хора – на възраст от 24 до 32 години. Всички те се занимават с животновъдство. Целта на асоциацията е членовете и да обменят опит и идеи за отглеждането на животните, както и чрез участие в национални, а в бъдеще и в международни изложения, да възродят и популяризират местните породи животни.Търсене