Събития


Пролетни празници на пчеларите преди Благовещение
24/03/2015 - 24/03/2015
На 24-и март, преди Благовещение, в шуменското читалище "Тодор Петков 1963" Съюзът на българските пчелари организират съвместно с общината пролетни празници с пчели и мед. Те се организират за трета година и в него участват деца и ученици от града. Предвидени са две срещи с ученици от базовото училище, по време на които "приказната" кака Данче /Йорданка Цанкова - организатор в читалището/ и баба Дани /Даниела Челебиева - председател на сдружението на пчеларите/ запознават децата с традициите да се раздават питки с мед за здраве.
Празникът се организира неслучайно по това време, защото съчетава няколко народни и християнски обичая, свързани с пролетта. На 1 март - Баба Марта, 9 март – празника на Младенците или Св. 40 мъченици и на 25 март - Благовещение, когато пчеларите за първи път отварят кошерите и пускат пчелите да събират сладък мед.
През целия ден във фоайето на читалището ще има изложба-базар с участието на пчелари-производители от региона под надслов "Пчелните продукти срещу пролетната умора".
На 25-и март от 10,30 часа "бабите-пчелички" или вокална група "Медени гласове" при дружеството"Мадарски конник" и читалище "Напредък 1869" с художествен ръководител Наташа Христова ще участват в празника, посветен на Благовещение, организиран от НЧ"Добри Люцканов 1912" в с.Васил Друмев.Търсене