Събития


На 17 март в гр. Кресна се проведе първият „Пролетен празник на животновъдството и земеделието“, организиран от Съюз на фермерите – Струма.
17/03/2012 - 18/03/2012
На 17 март в гр. Кресна се проведе първият „Пролетен празник на животновъдството и земеделието“, организиран от Съюз на фермерите – Струма. И наистина празникът доведе със себе си пролетта – температурата от близо 20 градуса, беше предпоставка не само за приятна разходка на открито под щедрите слънчеви лъчи, но и повод за оптимизъм и добро настроение. А то струеше от организатори, гости и участници.
Партньори на проявата бяха национални развъдни организации на редки породи, природозащитни организации и биопроизводители, които представиха своята дейност, както и биокашкавал, сирене, кисело мляко, биоябълков оцет, ликьор от орехи, а кресненските баби не само изпълниха автентични фолклорни песни, но и щедро черпеха с майсторски приготвени местни специалитети като баница с праз, оризник, козуначена погача.
В изложението основно участие взеха фермери от региона, които представиха животни от автохтонните породи Калоферска коза, Виторога дългокосместа коза, Каракачанско куче, Каракачанска овца, Каракачански кон В приветствието си към участниците и гостите на изложението изпълнителният директор на ИАСРЖ доц. Васил Николов заяви, че тези породи са част от генетичното богатство на страната, а бъдещето на нашето животновъдство е именно в генетичните ресурси. По думите му това са „прекрасни наши български породи“, а целта на изложбата е да ги популяризира.Търсене