Национално изложение на овце събра фермери от страната в село Царевец


Породата Ил дьо Франс има бъдеще в България!
- Национално изложение на овце събра фермери от страната в село Царевец
- Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс – организатор и коректив в селекцията

Галина Недкова
Национално изложение на овце от породата Ил дьо Франс се проведе в добруджанското село Царевец. В него с подрастващи, мъжки и женски животни се включиха фермери от областите Русе, Сливен, Стара Загора, Силистра и Добрич. Организатор на атрактивното събитие беше Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България, която е създадена преди 11 години. Комисия в състав проф. Илия Димитров - селекционерът, внесъл породата у нас през 1968 г., проф. Радослав Славов - катедра „Овцевъдство“ в Тракийски университет, гр. Стара Загора и Жан Франсоа Бомон - фермер от Франция, отглеждащ стадо от 400 овце Ил дь Франс, извършиха оглед и оцениха породистите животни. След труден избор бяха излъчени победители в категориите мъжки разплодник, овце майки, мъжко и женско шиле. Шампиони на националното изложение станаха фермите Агроевроплант ЕООД от с. Царевец, Добричка област и Норд Агро комплекс ЕООД от с. Горно Абланово, Русенска област за комплексно участие и получени високи отличия във всички категории. Двете стопанства грабнаха още призове за високо ниво на развъдна дейност и за най-голям брой реализирани разплодни животни.
Овцете от породата Ил дьо Франс се появяват в България през 1968 г. Заслуга за това има главният селекционер на Асоциацията проф. Илия Димитров, който определи нивото на изложението изключително високо. „За приблизително половин век успяхме да утвърдим породата в България. Това е най-голямото ни постижение. От 11 години съществува нашата организация, имаше приливи и отливи на ферми. Не искам да съм критичен, но държавната политика не насочва нещата в най-правилната посока. Затова отпадат ферми, сменят се направляния. Месодайното направление е едно перспективно направление, а качествата на породата Ил дьо Франс е излишно да се коментират. В днешния ден на изложението беше демонстрирано точно това – изключителни представители, селекция, достойна за Франция.
Така се стекоха обстоятелствата, че свързах своето професионално развитие с тази порода и сега не мога да не изпитвам удовлетворение, че тя се наложи и намери своето място в Добруджа. Двете ферми в Горно Абланово, Русе и в село Царевец, Добричко, показват изключително високо ниво на селекция. Продават разплоден материал. На този етап не е важно само да произвеждаме агнета с интензивен растеж и добре изразени месодайни качества, но трябва и да разширяваме популацията. Овцете се адаптират много бързо, много добре и ефектът от развъждането и поддържането на породата е неминуем.“
През последната година се отчита завишаване на интереса към овцете от породата Ил дьо Франс у нас. Все повече фермери се насочват към породата и спазват правилата на селекцията, подчерта д-р Евгения Ачкаканова, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на породата в България. „Ние работим в много близко сътрудничество с френската асоциация. Трупаме опит, участваме в техните изложения. Предстои да посетим тяхно изложение във Франция през пролетта. 11 години са кратък период за една развъдна организация. За това време трябваше да съобразим и наложим редица изисквания за една интродуцирана порода. Трябваше да направим възможното тя да се адаптира към българските условия. Най-важното за една развъдна организация е да се води развъдна работа на ниво, отговарящо на новите правила. Новият регламент излезе през юни и само след една година ние трябва да спазваме изискванията на този нов регламент.
Животните се харесват, но у нас не се произвеждат достатъчно количества. Въпреки това спокойно мога да кажа, че работим на същото ниво като французите, че селекционната ни работа е съобразена и отговаря на изискванията за породата Ил дьо Франс, създадена във Франция. Нашата развъдна Асоциация обхваща 5200 животни. От миналата година броят на членовете нарасна. През март, когато беше нашето Общо събрание, ние приехме допълнително още 14 члена. Това са земеделски производители, които проявяват интерес към породата, закупили животни от двете най-големи ферми у нас в Русенско и Добричко. Имаме и такива ферми, които сега тепърва създават стопанства и са закупили малък брой животни, за да стартират. Интересът е голям, породата има бъдеще в България!
Домакин на изложението беше фермерът Пламен Николов, който е председател на Асоциацията и вече 4 години отглежда животни от френската порода. Стадото му наброява 450 овце-майки, 30 коча и 250 агнета. Желанието му е да ги увеличи. „Ако искате да имате икономически ефект, трябва да направите ферма от минимум 1000 животни. Трябва да можете да напълните един камион от 500 агнета за разплод. Съседите от Турция чакат да ги произведем и да ги купят. Оказва се, че у нас е трудно да се произведат. С овцевъдство трябва да се захванат хора, които обработват земя и имат възможност да отглеждат животни. Така е в цял свят. Овцете Ил дьо Франс са търсени на световните пазари. Породата е месодайна, добре се адаптира при всякакви условия. Агнетата се купуват заради качественото месо. Пазарът е неограничен, търсенето е огромно, но пак казвам, няма кой да произвежда! Все още броят на чистопородните овце у нас е едва 5200. Това е крайно недостатъчно“.
На изложението в Царевец присъства Жан Франсоа Бомон, фермер от Франция, който отглежда 400 овце. Той демонстрира видеозон и специализирана техника. Присъстващите се запознаха с възможностите на апаратурата, чрез която може да се улесни ветеринарното обслужване на голям брой животни във фермите. Изложението в село Царевец беше съпътствано от музика и дегустация на вкусното агнешко месо.

Източнок: Списание АгроКомпас бр. 12 / 20163 Коментарa

# 1     Judith Barry | ( 24/09/2019 11:15 )

КАК ВЗЕМЕ МОЯТ ЗАЕМ Поздрави на всички, които четат този коментар !!! Аз съм Джудит Бари по име. Тук съм, за да препоръчам усилията на Робърт Томсън, имах нужда от сума за консолидиране на заем от $ 2,000,000,00USD и веднага след като влязох в контакт с заемната компания Roberth Tomson в сряда миналата седмица и в петък миналата седмица също получавам сигнал от моята банка (Royal Bank of Scotland Group), че фондът е преведен, искам всички на този сайт да се свържат с Робърт Томсън сега по

# 2     INFOS FINANCES | ( 17/12/2019 10:19 )

Спешни парични заеми! ! ! За тези, които искат спешен заем, предлагам достъпна 3% лихва. Много банки отказаха? Имате ли спешно нужда от финансиране за консолидация на дълга? Или трябва да финансирате бизнеса си по песен. Така че, ние сме най-доброто решение за вашите нужди. Ние предлагаме безлихвени заеми на нашите клиенти. Ако проявите интерес, свържете се с нас възможно най-скоро и ще бъдете изпълнени с радост. Имейл: 1: infos.kredit700@gmail.com Имейл 2: financial-services@net.hr Wh

# 3     Дерек Дъглас | ( 12/01/2020 03:28 )

Здравейте, Имате ли нужда от удобен заем за вашето удовлетворение? Ние предлагаме достъпен 3% лихвен заем за местни и международни кредитополучатели. Ние сме сертифицирани, надеждни, надеждни, ефективни, бързи и динамични и работим заедно. ние даваме дългосрочен заем от 2 до 50 години най-много. Имате ли нужда от директен, лесен и достъпен заем, за да платите за дълга, да започнете бизнес или по някаква друга причина? Ако е така, моля, свържете се с нас с вашата заявка за заем. Тази офе


Коментирай
Име*
Коментар*

Търсене