Жителите и гостите на Луковит оцениха високо възможността да дегустират едни от най-качествените млечни продукти


По време на събора своята продукция представиха над 35 изложители - млекопреработватели от цялата страна, както и фирми, свързани с развитието на млекопреработката , нас, представители на други браншове в хранително-вкусовата промишленост, местни производители от община Луковит и занаятчии. Жителите и гостите на Луковит оцениха високо възможността да дегустират едни от най-качествените продукти в сектора. Съчетаното присъствие на национални вековни традиции и съвременни технологии, свързани с преработката, консумацията, продажбата и съхранението на млякото и млечните продукти в страната, превърна събора в запомнящ се мост между поколенията и развитието на един изконен поминът, израстнал във времетодо бизнес инициатива и предприемачество с конвентируемите български млечни продукти.
В съботния ден се проведе и кулинарен конкурс „Млечният вкус“, в който със свои ястия участваха местни майстори от Луковит и селата Румянцево, Дерманци и Петревене. Кулинарните изделия бяха оценявани от жури с председател Георги Георгиев - управител на „Лактина“ ООД и председател на АМБ в периода 2000 - 2003 г. и членове: Миглена Грънчарова - управител на „Абламилк“ ЕООД и Бойка Симова от мандра „Могила“-Годеч. Първо място в категория „млечен продукт“ спечели Цветанка Ботева от Луковит, следвана от Миглена Георгиева от с. Петревене, Елена Проданова от с. Дерманци, Катя Радославова от с. Дерманци и Паша Николова от Луковит. В категория „ястие с млечни продукти“ първенец стана баницата на Йорданка Танкова от Дерманци, следвана от луковитския качамак на Витка Митова, румянцевската баница на Валя Огнянова, просеника на Нина Вацова и баницата на Бонка Докова от Луковит.
Наградите за победителите осигури лично кметът на Луковит Грънчаров.

За Георги Димов, председател на Асоциацията за българска млечна порода овце, съборът беше празничен повод да се срещне с Александър Борисов, който отглежда 300 овце в живописното родопското градче Брацигово и от четири години членува в развъдната организация. Пред „АгроКомпас“ фермерът изрази изключителната си благодарен за експертната помощ и провеждана селекция на животните от развъжданите в стадато му породи Аваси и Лакон. С целенасочена работа за повишаване продуктивността на животните в условията на един полупланински регион годишният добив на суровото овче мляко в овфермата му достига 150-170 литра. Удовлетворение и надеждата за Борисов е успехът му в опостигнатия затворен цикъла на производство в овцефермата. С изградената мини мандра за преработка на суровината в кисело мляко и бяло саламурено сирене определоно се е повишила добавената стойност на продукцията от малката овцевъдна ферма. Сериозна помощ са и по-високите субсидии, които получава за животните в стадото, затова че са под селекционен контрол. За изхранването им ползват свободните и достъпни горски пасища в района на Брацигово. Може би защото и животновъдите там са само 4-5 души, а природата, като условия за този поминък е щедра. Заедно с брат си, Александър е единият от собствениците на мини мандра „Братя Борисови“, която от май месец тази година вече е регистрирана по Наредба 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. В оборудването за преработка на суровото мляко и съхранение на млечните храни са вложили собствени средста. В Луковит се виждаше как посeтителите на националния млечен събор се връщаха по няколко до щанда с продуктите й, а това беше добър знак и надежда за успешен бизнес на малката овцевъдна ферма със собствена мини мандра в района на Перущица. Продукцията й от добитото и преработенот сурово овче мляко за 2016 г. вече изцяло е реализирана при удовлетворения от качеството й голям индустриален млекопреработвател Маджаров и от родни потребители на качествени млечни продукти. В бъдеще собствената преработка на суровото овче мляко ще бъде доминираща, а с нея и продуктите по-печеливщи и утвърждащи своето място на пазара от български храни.

Собственикът на млекопреработвателното предприятие „Могила“ Младен Симов и съпругата му Бойка по време събора Луковит с неподправена любов и рутина в занаята. За семейния им бизнес, в който участват и двама им синове, млекопреработката е с параметри на максима за собствени и максимално автентични български млечни продукти. Произвеждат ги по технологиите от осемдесетте години със сурово мляко, изкупено в годечкия регион, в който силата на уникалната природа е част от енергията за консуматора. Младен Симов използва само българска суровина и закваски, а предимството му е, че владее и най-деликатните тънкости и майсторлък на приготвяне на автентичните българси млечни храни и подукти. Затова освен с дистрибуция в търговската мрежа,ги предлага и в собствени вече два магазина в София, в които потребителите се чувстват най-адекватни на желанията и удобството да пазаруваш истински български сирена и кашкавали.
Младен Симов изрази болката си заради изчезващото с времето и в трудните му условия производство на качественото сурово българско мляко. „На пазара за млечни продукти у нас дъмпингът е огромен. Вносът е много голям, а малка част от него може да се нарече млечни продукти. Те са с по-ниска цена, а хората у нас предпочитат да им е по-евтино, за да могат да оцеляват. Моята философия е за млечни продукти само от истинско мляко. Оказва се, че сме едно от последните глупаци, защото сме конкурирани от продукция, в която се различни суровини, но не и сурово мляко. Моято суровина е само и изключително от високопланинския район в подножието на връх Ком от животновъдни ферми, лицензирани, първа категория. Такива останаха малко и скоро няма да ги има. Отскоро се плаща по 14 ст. на всеки литър мляко, което не се произведе. Това е път към ликвидация на нашето млечно животновъдство. В моя дългогодишен опит и практика за първи път чувам да се дават пари за нещо, което не се произвежда. Това е явна политика да се ликвидира нашето млечно животновъдство. Това е и задкулисната политика на ЕС, за да се търгуват техните млечни продукти. Държавата ни може да реагира като не ги отпуска тези средства. По тази логика би трябвало да субсидират и произроздителите на млечни продукти, за да спрем и ние да произвеждаме. А българския народ да консумира генномодифицирани храни, изкуствени млека и т.н.“
Как балансирате в тази ситуация, г-н Симов ?Балансирам като постоянно свивам производството. Мъча се да разнооразявам асортиментнатае програма на нашия пазар, но той е и малко консервативен. Освен свиване на производството друго решение не виждам.
Каква е идеята ти с присъствието на събора в Луковит ?
Очаквах на събора в Луковит да дойде министърът на земеделието и храните, Десислава Танева. Исках да и подаря една пита хубав български кашкавал, който да консервира някъде, защото след тяколко години ще си спомня с умиление за този вкус.0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*

Търсене