Иво Кехайов: Аз не мога да вляза във фермата, да видя животно с проблеми и да го подмина.


Иво Кехайов, един от пастирите в овцефермата на Здравко Узунов,
е на 27 години. Роден в Смолянския край. От 2 години работи в с. Езерово и е изключително привързан и отговорен към стадото от над 1000 овце. Признава, че е научил занаята във фермата на Узунов. По думите на младия пастир „човек трябва да има най-вече желание за тази работа. Иначе няма да го е грижа за животните. Другото е да имаш любов към тях и да ги разбираш. Без това чувство е абсолютно невъзможно да си пастир. Аз не мога да вляза във фермата, да видя животно с проблеми и да го подмина.“ В краткия ни разговор по време на срещата семинар в Хакво го питаме:
Какви са обикновено тези проблеми ?
В зависимост от това какъв е месецът от годината. Има проблеми и с бременносттта, има такива с „куцотията“, лятно време – с карчана (бел. ред.:народното наименование на болестта бабезиоза по козите и овцете, която се причинява от кръвни паразити. Пренася се от кърлежи и протича с треска, жълтеница и уриниране на кръв). Болестите си вървят според спецификата на времето.

В колко часа започва твоя работен ден ?
Времето за работа е гъвкаво. Имало е случаи да ставаме и в 4 часа, но всичко тук във фермата на Здравко Кехайов е компенсирано. Понякога сме свършвали работния ден и в 12 часа в полунощ, и в 1. Времето е наистина гъвкаво, защото сутрин пускаме овцете в 4 часа, пасем ги до 9-10 ч. през деня в жегата ги прибираме в базата и лягаме и почиваме до 5-6 ч след обяд. В 18 ч. отново ги изкарваме и ги пасем до 11-12 ч. вечерта.
Трудно е да срешнещ 27-годишен младеж да върши твоята работа у нас и да говори за нея с такава любов. Къде са корените на този твой манталитет и природа ?
Да ви призная и аз бях на път да се откажа, но просто любовта към животните ме върна. Когато видиш развитието на едно животно, когато ти израсни пред очите, не можеш да го забравиш. Хората или го имат или го нямат това чувство. А животното не може да си позволи да има някакво отношение към човека. То зависи от него. Самият човек може и да не е на кеф и да не му обърне внимание, но от това отношение животното страда. За него няма почивен ден и повечето хора не се навиват и за тях да е така.
Разбират ли те овцете ?
Всяко едно животно подлежи на дресура. С течение на времето животните имат своя усет. Имам колеги например, от които които кучетата в базата бягат, а имам и такива, при които същото куче отива и сяда в краката му. Животните усещат твоя храктер, манталитет и отношение и реагират адекватно на грижите.

Източник: Списание АгроКомпас бр. 11 / 20160 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*

Търсене