453 л нередовно мляко и над 228 кг млечни продукти иззе БАБХ
31/08/2015 15:54 | noa.bg
     От началото на засилените проверки за нерегламентирана търговия с мляко и млечни продукти инспекторите от отдел "Контрол на храните" при областните дирекции по безопасност на храните в страната извършиха общо 525 проверки. В резултат на инспекциите са съставени 95 Акта за установяване на административно нарушение. Възбранени и насочени за унищожаване са 453 литра прясно мляко и над 228 килограма млечни продукти (сирена, кашкавал и извара). Всички храни са били с неясен произход, без никакви документи.
Проверките се извършват съвместно с органите на МВР. Засиленият контрол ще продължи, докато бъде преустановено предлагането на храни от нерегламентирани места и рискът от заразяване чрез консумацията на храни бъде сведен до минимум.

Браншовата организация подкрепя директните продажби на мляко. ТБисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация. Той уточни, че браншовата организация подкрепя директните продажби от производителите, които продават нерегламентирано мляко, защото това е породено от ниските изкупни цени на млякото. „Този фермер продава за 1.20-1.50 лева краве мляко. Ако го продава на мандрата там цената ще бъде 0.20-0.25 лева и отново без документ, отново в сивият сектор”, обясни Чилингиров. По думите му, Националната овцевъдна асоциация апелира да се купува родното производство. „Българите не искат от веригите, където има незнайно колко палмови масла и сухи млека, той иска да си ги купи директно от фермата”, посочи той. Според него такива нерегламентирани млечни продукти се продават в цялата страна и то чрез интернет, където хората се записват на списъци. „Хората искат да ядат такива продукти и за това ги има на пазара. Тук е ролята на държавата да не стимулира големите млекопреработватели, защото те дават ниски изкупни цени и в същото време високи цени ги продават”, допълни Бисер Чилингиров.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*