Пенка Христова:Ако до 30 дни не бъдат разгледани и приети исканията на животновъдите, ще се премине към блокиране на пътни артерии в страната
27/08/2013 17:52 | noa.bg
     Ако до 30 дни не бъдат разгледани и приети исканията на животновъдите, ще се премине към блокиране на пътни артерии в страната. Това каза за Агенция „Фокус” Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите в България. В отворено писмо до министър-председателя браншовите организации от сектор животновъдство са поставили няколко основни въпроса, чието решение очакват в най-скоро време.
„Във връзка със сушавата година, и с липсата на възможност животновъдите да изплащат своите кредити, искаме отпускане на 1000 евро на една животинска единица, обвързана с производство във вид на дългосрочен кредит с 3% лихва, като изплащането на кредита да започне след петата година. Също така по отношение на категоризацията на фермите и искането за отлагане на дерогационния период с една година, ние не виждаме смисъл от това отлагане, защото тези 33 хиляди ферми, които не са регистрирани първа категория, а се водят все още 2-ра и 3-та категория, те са с много малък брой животни и колкото и да се отлага във времето дерогационният период за регистрация във времето няма да успеят, тъй като вложенията са доста. Затова искаме облекчаване на условията, за да могат и тези ферми да се категоризират”, обясни Христова.
По думите й, трябва 10% от директните плащания от новия програмен период да бъдат заложени за животновъди и зеленчукопроизводители. „Също така в МЗХ има разработена схема за акциза на горивата, в която са участвали всички браншови организации, но във връзка със смяната на правителството схемата не е пусната. Искаме тя да започне от началото на 2014 г.”,каза още Пенка Христова.
Схемата е разработена на глава животно и е на база ваучери.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*